torsdag 21 november 2013

Marknaden för e-böcker.

Jag läste i tidningen, fysisk sådan, idag att marknaden för e-böcker i Sverige går trögt, trögt, trögt. I USA har utgivningen av e-böcker gått om den traditionella bokutgivningen. Även Norge ligger långt framme även om jag inte sett några siffror. I Sverige har endast 11%  provat på och det är endast 3% som huvudsakligen läser i e-boksformatet. Jag måste tillhöra någon promillefraktion, som i princip enbart läser e-böcker. Sedan jag gick ner mig i e-boksträsket, för ett år sedan, har jag slagit i mig 45  e-böcker och 4 atomböcker, tror jag. För mig var det lika vanebildande som heroinet synes vara för narkomanen. Jag lånar det mesta på biblioteket. Jag har hört att det är en stor ekonomisk belastning för biblioteken, främst beror väl det på att det är svårbudgeterat och att det enskilda biblioteket inte riktigt styr över anskaffningen. Men det måste vara en stor besparing att inte behöva hantera böckerna fysiskt, de slits aldrig ut, inget svinn, böckerna är aldrig utlånade det  krävs inte så mycket lokaler och personal. Efter att inte besökt bibliotek på ca 30 år, dvs sedan ungarna vuxit upp, är jag troligen en av de mest frekventa lånekunderna i sydöstra Skåne.

När min bok är utläst kopplar jag upp mig och laddar ned en ny oläst bok, utmärkt presenterade av e-lib.se. Det kan ske närhelst på dygnet utan annan mänsklig inblandning än min egen. Det är inte främst av ekonomiska skäl jag har sökt mig tillbaka till biblioteket, det är för att de har bästa utbudet av gammalt och nytt och de suveränaste söktjänsterna på en objektiv och kompetent  plattform av bibliotekariekunskaper. Jag känner att jag svär i kyrkan men när jag säger att detta måste vara ett utmärkt komplement till folkbiblioteken och framförallt kostsamma filialbibliotek som har öppet lika sporadiskt som distriktssköterskan. In med ny teknik på biblioteken och lindra den kulturskymning som målas upp i politiken och i media.

Min besparing på ett år jämfört med bokköpartiden är 4600, eftersom jag köpte mest pocket, inköp av läsplatta (en specialiserad läsplatta är överlägsen andra alternativ) 1200 alltså har jag sparat in 3400. Jag skulle inte gråta blod om jag fick betala en slant för e-lånekort.

Jag kan tycka att förlagens och bokhandelns priser är rena skämtet, en e-bok är obetydligt billigare än den fysiska boken och då måste framställnings- och hanteringskostnader vara en bråkdel till e-bokens fördel. Jag antar att författarnas andel inte höjts.

Det kanske bästa av allt är, när du läser din e-bok, och kommer till ett ord du inte riktigt begriper, då markerar du detta med fingret och får upp betydelsen från en ordbok.

När du lägger ifrån dig plattan håller den reda på var du slutade.

Ge e-boken några chanser - detta att bläddra i en fysisk bok är en en myt och jag har då ändå vänt några papperssidor i mitt liv.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar