tisdag 1 januari 2013

David Lagerkrantz

Jag fick upp ögonen för David Lagercrant när jag läste "Underbarnets gåta". Intrigen känns inte realistisk, men jag gillar hans språk, så har han att brås på; den store Olof Lagercrantz. Personskildringarna är inträngande och realistiska. Hans "Jag är Zlatan Ibahimovic´" betraktar jag som ett mästerverk i sin genre, att kunna låna ut sin penna men aldrig skymma huvudpersonen är mästerligt. Att en biografi av det slaget blir nominerad till Augustpriset måste vara unikt.

"Syndafall över Wilmslow" är en roman med dokumentära inslag. Den handlar om Allan Turing, som hade en central roll i datorutvecklingen och medverkade till de allierades seger i andra världskriget genom att knäcka tyskarnas kryptering. Ett andra tema i boken var 50-talets förföljelse av hoosexuella i Storbritannien. En bländande bok helt enkelt.

En fjärde bok av samme författare är "Himmel över Everest". En spänningsroman i bergsklättrarmiljö. Man känner att författare gjort sin research på bästa sätt. Förutom väl skildrade personer, har döden en central roll i romanen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar