onsdag 15 augusti 2007

Kultur för en spottstyver.


På Österlen är loppmarknader nästan en basnäring. Vi som bor här och besökare tycks älska detta med att rota runt bland prylar som andra lämnat efter sig. Om det är jakten på klippet eller ett nostalgiskt sökande i en tid som gått vet jag inte. För min del innebär det i alla fall en känsla för återbruk - ett alternativ till slit och släng. Kanske fungerar loppmarknaderna allmänt som bromsmedicin mot konsumtionsvansinne. Det är i alla fall ett billigt sätt att shoppa.

I Simrishamn på torget har jag hittat en personlig favorit. Där står en kille med virkad hatt och säljer begagnade böcker. Jag tycker om detta anspråkslösa stånd med andra generationens böcker. Går du in i en bokhandel är du i princip hänvisad till det vanliga bästsäljarutbudet. Med 80% thrillers, där du i en blindtest inte kan skilja författarna, 10% "chicklitt" och resten fantasy och riddarromaner. Hos min bokhandlare på torget kan jag botanisera uttan att vara styrd av förlagens agressiva marknadsaktiviteter.

Häromdagen hittade jag en pocketbok "Voltaire Filosofi i fickformat". Det är naturligtvis inget antikvariskt fynd, en 10 år gammal bok. Men för mig var det ett fynd. Inte behöver man stå emot en impuls att för 20 kronor bekanta sig med en av 1700-talets stora satiriker och samhällskritiker.

Vid ett annat tillfälle fann jag ett större utbud av Georges Simenon. Jag köpte fem osorterat. Det var en nostalgitripp att återknyta bekantskapen med kommissarie Maigret. En kanske större upplevelse var en kortroman, inte deckare, men i den parisiska miljön runt Hallarna efter andra världskriget.

Nästa gång du är i Simrishamn. Titta efter mannen i den virkade hatten och hans böcker. Jag är säker på att du hittar någon pärla. Om du är besökare på Österlen kan du ta den med till oss på Hammenhögs Gästis. Sätt dig i vårt bibliotek i en skön fåtölj, läs, njut och låt dig förflyttas till en annan värld. Finns det bokkafféer kan det väl också finnas bokgästgivaregårdar?
Jag har placerat min blogg i Hammenhög på bloggkartan.se

1 kommentar:

  1. Hej,
    Har ni namn och telefonnummer till den trevlige mannen i virkade hatten? Han köpte böcker av oss för några år sedan och nu skulle vi vilja göra om det men har inga kontaktuppgifter kvar. Vi är inte i Simrishamnstrakten just nu. Maila mig på pfhagermark (at) gmail.com

    SvaraRadera